Τι σημαίνει δυσπλασία του ισχίου στα σκυλιά

Πρόκειται για μία νόσο που προκύπτει κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ανάπτυξης σου σκύλου σας και προσβάλλει μία ή περισσότερες αρθρώσεις. Το Hyaluron Pet είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της δυσπλασίας!

Είναι μια πολυπαραγοντική γενετική νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ανάπτυξης του σκύλου.

Προσβάλλει τη μία ή και τις δύο αρθρώσεις του ισχίου (δηλαδή του γοφού) έτσι ώστε να μην αναπτύσσεται η άρθρωση του ισχίου, οπότε  παραμορφώνεται και καταλήγει σε αρθρίτιδα, εξαρθρώματα κλπ.

Η καλύτερη φροντίδα για τον τετράποδο φίλο σας!

Ενώ λοιπόν το κουτάβι που έχει την προδιάθεση γεννιέται ανατομικά και λειτουργικά φυσιολογικό κατά την ανάπτυξή του και ιδίως μετά τους 4 μήνες της ζωής του παρουσιάζει μια διαταραχή στο συγχρονισμό ωρίμανσης των μυών με τα οστά.

Η δυσπλασία απαντάται συχνότερα σε μεγαλόσωμες ή γιγαντόσωμες απʼ ότι σε μικρόσωμες φυλές. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν τα γερμανικά λυκόσκυλα, τα λαμπραντόρ, τα ροτβάιλερ, οι μολοσοί, τα Νέας Γης κ.ά.

Πέρα από τους γενετικούς παράγοντες υπάρχουν και άλλοι που συμβάλλουν στην εκδήλωση του νοσήματος. Αυτοί είναι οι περιβαλλοντικοί:

 • Οι τροφές πλούσιες σε λίπος αυξάνουν το ρυθμό ανάπτυξης του κουταβιού.
 • Κακή χρήση ασβεστίου.
 • Η κατά βούληση κατανάλωση τροφής, γιατί οδηγεί σε αύξηση βάρους.
 • Η μη σωστή άσκηση του κουταβιού.

Τα κουτάβια πρέπει να ασκούνται με μέτρο, πάντα με λουρί για να περιορίζονται οι πιθανότητες τραυματισμού των αρθρώσεων, π.χ. ανέβασμα σε σκάλες, σε αυτοκίνητα, ολισθηρό δάπεδο κλπ.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι οι γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς φαίνεται να παίζουν μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση της δυσπλασίας. Πρέπει επίσης να διευκρινίσουμε ότι τα δυσπλαστικά σκυλιά δεν είναι σίγουρο ότι θα εμφανίσουν συμπτώματα. Για να εμφανιστούν συμπτώματα πρέπει η δυσπλασία να προκαλέσει αλλοιώσεις στην άρθρωση για να κάνει το σκύλο να υποφέρει. Ξέρετε πόσα σκυλιά είναι δυσπλαστικά χωρίς εμφανή συμπτώματα που διαπιστώνονται μόνο με ακτινολογικό έλεγχο;

Τα συμπτώματα της νόσου είναι ανάλογα με τη «ζημιά» που έχει προκαλέσει «κακό κούμπωμα» της άρθρωσης :

Χωρίς σοβαρές αλλοιώσεις στις αρθρώσεις

 1. Ενας ταλαντευόμενος γοφός: όταν τρέχει το κουτάβι και το παρατηρήσουμε από πίσω προς τα μπρος παρατηρούμε απομάκρυνση του μηρού από τη λεκάνη.
 2. Κίνηση λαγού : το σκυλί χρησιμοποιεί τα δύο οπίσθια άκρα μαζί έτσι ώστε να σταθεροποιεί τη λεκάνη του για να μην πονέσει, ρίχνοντας το βάρος στο μπροστινό σύστημα.
 3. Ελαφρά δυσκολία στην ανέγερση, δείχνει να βαριέται να σηκωθεί.
 4. Εύκολη κόπωση.

Σοβαρές αλλοιώσεις της άρθρωσης (αρθρίτιδα)

Χωλότητα (κουτσαίνει) στο ένα ή και στα δύο πισινά πόδια.

 1. Παραμόρφωση των άκρων.
 2. Αδυναμία να ανέβει σκάλες.
 3. Αδυναμία να τρέξει.