Συμβουλες για να προστατευσετε τον σκυλο σας απο το κρυο του χειμωνα

Σημαντικές συμβουλές φροντίδας για να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή τη χειμερινή περίοδο.

Μήπως το σκυλί σας αγαπά το χειμώνα ή κουρνιάζει στον καναπέ σας κάτω από μια άνετη κουβέρτα; Όπως και να χει, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να τον προστατεύσετε όταν κάνει την έξοδο του τις χειμωνιάτικες ημέρες.

Πρώτα ας μιλήσουμε για δύο σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να συμβούν στους αγαπημένους μας φίλους αν δεν τους προσέξουμε τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Κρυοπαγήματα
Το κρυοπάγημα αρχίζει όταν το σώμα του σκύλου κρυώσει. Το σώμα τραβάει αυτόματα το αίμα από τα άκρα στο κέντρο του σώματος για να παραμείνει ζεστό. Τα αυτιά, τα πόδια ή η ουρά του σκύλου μπορούν να πάρουν τόσο κρύο που είναι ικανό να βλάψουν τους ιστούς τους. Αυτό που πρέπει να θυμάστε για το κρυοπάγημα είναι ότι δεν είναι αμέσως προφανές. Παρακολουθήστε για σημάδια στο δέρμα του σκύλου. Μπορεί να γίνει χλωμό ή γκρίζο, σκληρό και κρύο.

Υποθερμία
Μια δεύτερη σοβαρή χειμωνιάτικη ανησυχία είναι η υποθερμία. Αυτό συμβαίνει όταν ένα σκυλί ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο στο κρύο, βρέχεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή όταν τα σκυλιά με ”κακό” κυκλοφορικό εκτίθενται σε κρύο. Σε ήπιες περιπτώσεις, ο σκύλος θα τρέμει και τα αυτιά και τα πόδια του θα είναι κρύα. Καθώς η υποθερμία προχωρά, μπορεί να παρουσιάσει σημάδια κατάθλιψης, λήθαργου και αδυναμίας. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, οι μύες του θα σκληρυνθούν, η καρδιά και τα ποσοστά αναπνοής θα επιβραδυνθούν και δεν θα ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα. Η σοβαρή υποθερμία είναι απειλητική για τη ζωή.

Είναι απαραίτητο να προστατεύουμε το σκύλο μας από τα κρυοπαγήματα και την υποθερμία.  Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας ”φωνάζουν” ότι ο σκύλος σας χρειάζεται να έρθει σε εσωτερικούς χώρους για να ζεσταθεί.

 

Κρυώνει ο σκύλος μου;

Εάν αισθάνεστε ότι κρυώνετε για να σταθείτε στη πόρτα χωρίς το παλτό σας, το πιθανότερο είναι να νιώθει και ο σκύλος σας το ίδιο, για αυτό προσέξτε τη συμπεριφορά του όταν βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους.

Αν παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας κλαίει, ανατριχιάζει, εμφανίζεται ανήσυχος, ή σταματά να παίζει και φαίνεται να ψάχνει για μέρη να κρυφτεί, τότε ήρθε η ώρα να τον βάλετε μέσα.

7 συμβουλές για να περάσει ο σκύλος σας έναν όμορφο χειμώνα με ασφάλεια !

1. Φορέστε του κάτι ζεστό
Ορισμένες φυλές σκυλιών έχουν από τη φύση τους χοντρή γούνα που τους κρατά τη ζέστη φυσικά, ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα σκυλιά όμως με λεπτές γούνες μπορεί να χρειαστεί να φορούν πουλόβερ ή παλτό όταν βγαίνουν για χειμωνιάτικες βόλτες. Ένα καλό παλτό πρέπει να φτάνει από το λαιμό στη βάση της ουράς και επίσης να προστατεύει την κοιλιά. Αλλά θυμηθείτε ότι τα παλτά δεν θα εμποδίζουν τον κρυοπαγήματα στα αυτιά, τα πόδια ή την ουρά … έτσι ακόμα και με ένα ζεστό παλτό, μην αφήνετε το σκυλάκι σας πολύ ώρα σε θερμοκρασίες κατάψυξης.

2. Βγείτε έξω όταν έχει ήλιο
Εάν το σκυλί σας αισθάνεται το κρύο, προσπαθήστε να το βγάλετε έξω το πρωί ή νωρίς το απόγευμα όταν οι θερμοκρασίες είναι λίγο πιο ζεστές και αποφύγετε τις βόλτες νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.Η ηλιοφάνεια φέρνει τόσο σε εσάς όσο και στο κατοικίδιο ζώο σας το πρόσθετο πλεονέκτημα της βιταμίνης D.

3.Περιορίστε τον χρόνο που περνάει σε εξωτερικό χώρο 
Ο σκύλος σας μπορεί να αγαπάει να περνάει το χρόνο του σε εξωτερικούς χώρους, αλλά το χειμώνα ακόμα και το πιο μεγάλο σκυλί μπορεί να κρυώσει. Τα αυτιά, τα πόδια και η ουρά του είναι επιρρεπή σε κρυοπαγήματα. Ένας καλός κανόνας είναι να βγείτε μαζί του έξω και όταν αισθανθείτε πως ήρθε η ώρα να μπείτε μέσα για να ζεσταθείτε, πιθανώς το ίδιο να νιώθει και εκείνος.

 

4.Ζεστό κρεβατάκι
Εκτός από τον περιορισμό του χρόνου του σκύλου σας σε εξωτερικούς χώρους τις κρύες μέρες, μην τον αφήνετε να κοιμάται σε ένα κρύο πάτωμα. Η επιλογή του σωστού κρεβατιού είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσετε ότι το σκυλί σας θα παραμείνει ζεστό. Οι ζεστές κουβέρτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον και τα ανυψωμένα κρεβάτια μπορούν να κρατήσουν το σκυλί σας μακριά από το κρύο πάτωμα. Τοποθετήστε το κρεβάτι του σκύλου σας σε ένα ζεστό σημείο κατά προτίμηση κάπου όπου κοιμάται κάθε μέρα, ώστε η περιοχή να του είναι οικεία.

5. Προστατέψτε τον από τις θερμάστρες
Τα σκυλιά συχνά θα αναζητούν θερμότητα κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα με το να κάθονται πολύ κοντά στις πηγές θέρμανσης. Πάρτε τα μέτρα σας ώστε να μην μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με τις θερμάστρες, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να καούν. Τα τζάκια αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή, οπότε βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε και εκεί ένα σύστημα προφύλαξης.

 

6. Κρατήστε τον ενυδατωμένο
Τα σκυλιά μπορούν να αφυδατώσουν εξίσου γρήγορα το χειμώνα όπως και το καλοκαίρι.  Εάν το σκυλί σας ξοδεύει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στην αυλή σας, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε ένα μπολ με νερό, και ελέγξτε το συχνά σε περίπτωση που πιάσει πάγο.

7. Ποτέ μην τον αφήνετε χωρίς επιτήρηση στο αυτοκίνητο
Ακριβώς όπως τα αυτοκίνητα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα καυτά το καλοκαίρι, έτσι και το χειμώνα είναι επικίνδυνες οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσουν μέσα στο εσωτερικό τους.