Πως να κανεις σωστα μπανιο τον σκυλο σου

Ο σκύλος σου θέλει να έχει την προσωπική του υγιεινή και προφανώς, αυτό είναι απαραίτητο και για τη δική σου υγεία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό η διαδικασία του μπάνιου  να είναι ευχάριστη τόσο για εσένα, όσο και για εκείνον.

Αρχικά, για να μην τα… χαλάσεις στην πορεία με τον σκύλο σου, πρέπει να του μάθεις από όταν είναι μικρός ακόμη, πως το μπάνιο είναι μία αναγκαία διαδικασία. Προσπάθησε να μην θυμώνεις και να μην τον μαλώνεις αν χοροπηδά μέσα στην μπανιέρα, αφού είναι φυσικό να φοβάται ή και να αγχώνεται. Σε περίπτωση που προσπαθεί να βγει θα μπορούσες να του μιλήσεις ήρεμα και να τον συγκρατήσεις. Μην τον σπρώχνεις,  διότι κινδυνεύει να γλιστρήσει. Σιγά σιγά θα δεις πως δεν θα χρειάζεται να τον βάζεις με το ζόρι στη μπανιέρα, στο χέρι σου είναι να τον μάθεις να πηδά μόνος του μέσα ή να τον βοηθάς με μία αγκαλιά!

Σίγουρα το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να κάνεις μπάνιο το σκύλο σου στο μπαλκόνι με το λάστιχο ή στην αυλή. Ωστόσο, το χειμώνα το καλύτερο είναι να κάνεις μπάνιο το σκύλο σου στη μπανιέρα. Ακόμη και ο κτηνίατρος θα σε διαβεβαιώσει πως αν μετά το μπάνιο του, πλύνεις καλά την μπανιέρα και την απολυμάνεις με χλωρίνη και καυτό νερό, δεν κινδυνεύεις από κάτι. Εάν δεν θέλεις να τον βάλεις μέσα στην μπανιέρα σου, τότε θα πρέπει να ζεστάνεις νερό και με μια μεγάλη λεκάνη να κάνεις μπάνιο το σκύλο σου στο μπαλκόνι. Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζεις πως μία τέτοια κίνηση ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία του τετράποδου φίλου σου, αφού όσο καλά κι αν τον σκουπίσεις με πετσέτα ή ακόμα κι αν τον στεγνώσεις με σεσουάρ, το σώμα του παραμένει υγρό και μπορεί να κρυώσει.

Περνώντας στη διαδικασία του… λουσίματος ακολούθησε τα εξής βήματα:

Αρχικά δοκίμασε το νερό στο χέρι σου και φρόντισε ώστε να είναι σίγουρα χλιαρό. Στα ζώα δεν αρέσει ούτε το κρύο ούτε το καυτό νερό. Επιπλέον, μη χρησιμοποιείς πολλή πίεση, να έχεις το τηλέφωνο του ντουζ σε μέτρια θέση.

Πάρε το κατάλληλο σαμπουάν για σκύλους κατάλληλο για τον τύπο τριχώματος του ζώου σου. Αραίωσε ένα καπάκι σαμπουάν σε περίπου ένα λίτρο νερό, μην βάζεις κατευθείαν το σαμπουάν στο δέρμα του σκύλου και μην χρησιμοποιείς το δικό σου σαμπουάν.

Κάνε καλή σαπουνάδα στο σκύλο, στη ράχη του, στα πόδια και την κοιλιά του, ενώ φρόντισε να αποφύγεις το κεφάλι, τα αυτιά και τα μάτια του. Επίσης να ξεπλένεις αργά και σχολαστικά τον πιστό σου φίλο.

Καλό θα ήταν να αγοράσεις μία πετσέτα αποκλειστικά για το σκύλο σου ή να χρησιμοποιείς αποκλειστικά κάποια δικιά σου. Αυτή την πετσέτα θα πλένεις στο πλυντήριο και θα την αποθηκεύεις σε κάποιο ντουλάπι ή στο κουτί με τα αξεσουάρ του ζώου σου, για να μην μπερδευτεί με τις δικές σου .Εκτός από την πετσέτα για το σώμα του, μπορείς να έχεις άλλη μία μεγάλη που θα στρώσεις στο πάτωμα, ώστε όταν βγει από την μπανιέρα να απορροφηθούν τα νερά από τις πατούσες του.

Να φροντίσεις να είσαι σε ετοιμότητα, έχοντας ήδη βάλει το σεσουάρ στην πρίζα, ώστε να αρχίσεις άμεσα το στέγνωμα του σκύλου σου. Για τη δική σου διευκόλυνση, αλλά και για να μην παραπονιέται ο τετράποδος φίλος σου, καλό θα ήταν να χτενίζεις το σκύλο σου πριν μπει στο μπάνιο, για να ξεμπλεχτεί το τρίχωμα του. Μετά το μπάνιο, το βούρτσισμα βοηθά στο πιο γρήγορο στέγνωμα, με το σεσουάρ.

Αν και εχεις την κουρτίνα τραβηγμένη στην άκρη, όταν  τελειώσει το μπάνιο, καλό είναι να μάθεις στο σκύλο να τινάζεται μέσα στη μπανιέρα. Αν περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα, θα το κάνει, είναι βέβαιο!

Τέλος, μην ξεχνάς να βάζεις βαμβάκι μέσα στα αυτιά του σκύλου σου, καθώς χρησιμεύει στο να μην μπει νερό όσο τον κάνεις μπάνιο, ώστε να μην πάθει ωτίτιδα…

Νοιάzομαι tip: Μην ξεχνάς σε καμία περίπτωση πως κουτάβια κάτω των 2 μηνών δεν πρέπει να τα κάνουμε μπάνιο, ειδικά όταν είναι ανεμβολίαστα. Τα μωρά κουτάβια τα καθαρίζουμε μόνο με ένα υγρό πανάκι!